Napin kiinnitys neuloen//Button attachment by knitting

Olen laiska neuloja. Siis siinä mielessä, että inhoan kaikkia viimeistelytöitä, lankojen päättelyä, neuleen pingottamista ja nappien kiinnitystä. Eräs neulojaystäväni neuloi kerran ihanaa neuletakkia, hän meni vartalon puolivälissä ja neuleessa oli siihen asti jo napit kiinni. Tuohan on kätevää, ajattelin. Nyt jaan vinkin tännekin. Eli miten napit kiinnitetään neulomalla.

I am lazy knitter. In a way that I am not fan of finishing work - I don't like weaving yarn ends, wet blocking or sewing the buttons. My friend once told me how to fasten buttons by knitting, without sewing. Here is a tutorial for that.

Kuvalliset ohjeet/Photo-tutorial:

Tarvitset: Pienen virkkuukoukun (tai ompelulankaa, jonka avulla voit vetää neulontalangan napinlävestä, jos sinulla ei ole tarpeeksi pientä virkkuukoukkua)
You need: small crochet hook (or thin sewing yarn - to pull the knitting yarn through the buttonhole if you don't have crochet hook small enough) 

1. Tuo kerästä tuleva lanka työn eteen paikassa, johon napin pitäisi tulla. Kuvassa on 7 silmukan nappilista, nappi tulee tässä keskelle nappilistaa, eli ensin on neulottu 3 silmukkaa (jäljellä 4 silmukkaa).
1. Where the button should be placed, bring the working yarn in front of the work. In the picture, there is a 7 stitches buttonband. Button is placed in the middle of the buttonband, so 3 stitches are worked (4 sts remains).


2. Vedä ohuella virkkuukoukulla, joka mahtuu napinlävestä, lankalenkki napinlävestä napin toiselle puolelle.
2. With small crochet hook, which fits through the buttonhole, pull the yarn through the buttonhole.


3. Toista sama toisellekin napinlävelle.
3. Repeat the above to the other hole, also.


4. Nyt napin takana on lankalenkki, joka on ylimääräinen silmukka. Laita lankalenkki puikolle ja kiristä nappi työn lähelle. Jotta silmukkaluku pysyisi oikeana, neulo ylimääräinen lankalenkki yhteen seuraavan silmukan kanssa. Voit tehdä myös ylivetokavennuksen.
4.  Behind the button there is now one extra loop, extra stitch. Place the extra stitch on the needle, pull tight from the working yarn. In order to keep the stitch count the same, knit the extra loop together with the next stitch (or pull it over the next stitch).


5. Nyt nappi on paikoillaan. Jatka neulomista normaalisti. Näin voit tehdä napinreiän ja kiinnittää napin samalla kerroksella eikä tarvitse viimeistelyvaiheessa tähdätä nappeja oikeisiin kohtiin.
5. The button is now on its place. Keep knitting normally. This way you can make the buttonhole and place the button on same row and you don't have to sew the buttons when finishing.


Samalla konstilla voi kiinnittää myös helmiä neuleeseen. 
Using the same method you can also attach beads into your knits.

Kommentit

 1. Loistavaa! Teen tämän heti seurasvalla kerralla.

  Kyllä teillä on siellä viisasta väkeä ;)

  VastaaPoista
 2. Kiva idea! :) Tällaiselle on tarvetta!

  Ihmettelen vain - pysyykö napin lanka tarpeeksi tiukkana vai löystyykö se? Eli pitääkö nappi kuitenkin ommella kiinni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankaa tarpeeksi kiristämällä olen saanut kiinnityksen kyllä melko tiukaksi. Hyvä keino on myös vasta seuraavalla kerroksella neuloa se ylimääräinen silmukka yhteen toisen kanssa, se auttaa myös. Mutta siinä on vaarana se, ettei sitä muistakaan tehdä ja silmukat lisääntyy ;)

   Poista
 3. Ihan mahtavaa! Kiitos tutoriaalista!

  VastaaPoista
 4. Ihan mieletön idea! Kiitos kun jaat sen meille!

  VastaaPoista
 5. Huikeaa! Oon kyllä virkkuukoukulla pujotellut helmiä lankaan. Nyt tuntuu melkein tyhmältä, että miten tämä ei oo koskaan tullut mieleen. :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä idea! Ainoa paha puoli on se, että kun napin reiät kuluttavat kiinnityslangan poikki menee KOKO neuleen lanka katki :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuokin on käynyt mielessä, mutta en ole koskaan kuullut, että napinreikä olisi kuluttanut langan poikki. Toivottavasti niin ei koskaan käykään.

   Poista
  2. Mulla on nyt työ, jossa on puiset napit. Pelkäsin just tuota että puun syinen reuna alkaa hiertää lankaa poikki. Tein nyt kokeilun, että laitoin napin takapuolelta hieman väritöntä kynsilakkaa ja ohuella hammastikulla pyöräytin sen napinreikien sisään.

   Poista
 7. Vau miten näppärää! Toivottavasti tuo kiinnitys kestää eikä napit irtoile. Kurjaa, jos koko neule alkaa purkautumaan.

  VastaaPoista
 8. Kiva idea, mutta tuli väkisinkin mieleen, että itse joskus johonkin saatuun neuletakkiin napit vaihtaneena ois kyllä hiukan kurja ylläri huomata nappilistaan tulevan reikä, kun ratkoo napin päältä langan poikki. :-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Olen iloinen kaikista kommenteista!

Suositut tekstit