Kiedo & käännä; wrap & turn

Koska pääasiallisesti ajattelen neuloessani englanniksi ja Ravelryn ansiosta olen oppinut paljon uutta neulomisesta englannin kielellä, niin nyt ohjeita suomentaessani olen huomannut, että joillekin englanninkielisille neulekäsitteille ei löydy suomenkielistä vastinetta. You Tubesta löytyy kasoittain englanninkielisiä ohjevideoita eri tekniikoille, mutta suomeksi ei juurikaan. On tietenkin Ullaneuleen hyvät sivut, joista löytyy kuvallisia ohjeita eri tekniikoille, muuta nyt omia ohjeita kirjoittaessa tuli tarve tehdä omia tekniikkaohjeita omilla kuvilla. Kun on omat kuvat, joihin viitata, ohjeiden kirjoittaminenkin on helpompaa. Tekemiäni tekniikkaohjeita ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin, mutta saat toki linkittää sivuilleni (lähteen mainiten), jos haluat viitata blogissasi johonkin ohjeeseen.

Pidän englanninkielisestä neulekielestä, sillä lyhenteistäkin ymmärtää lähinnä kertalukemalta mitä pitää tehdä. Suomenkieliset ohjeet ovat usein monisanaisempia tai sitten epämääräisempiä. Lyhenteitä ei käytetä juurikaan ja kuten Pukkilan puikkopäivillä joku kommentoi, että suomalaiset ohjeet ovat usein hyvin suurpiirteisiä, kehotetaan esim. "neulomaan hiha" mutta ei kerrota tarkemmin, miten tämä oikein pitäisi tehdä. Omat neuleohjeeni olen pyrkinyt kirjoittamaan yksinkertaisesti ja tarkkaan siten, että aloittelijakin pärjää niiden kanssa.

Kokoan tekniikkaohjeet blogin Tutorials - tekniikkaohjeet -välilehdelle.
My Tutorials can be found from Tutorials -tekniikkaohjeet -tab.

-----------------------------------------------------------------

Lyhennetyt kerrokset, kiedo & käännä, k&k
Short rows, wrap & turn, w&t

Seuraavassa esittelen lyhennettyjen kerrosten tekemisen ns. kiedo & käännä eli k&k -tekniikalla, (engl. w&t, wrap & turn). Silmukka sananmukaisesti kiedotaan langalla ja myöhemmin lankalenkki piilotetaan työn nurjalle puolelle neulomalla se yhteen kiedotun silmukan kanssa. Lyhennetyillä kerroksilla voi muotoilla kaikenlaisia kiiloja ja kolmioita neuletöihin, esimerkiksi korvalappujen, huivien tai olkapäiden muotoilun voi tehdä lyhennetyin kerroksin.  Ohjeistuksen voit ladata myös PDF-tiedostona täältä.
 
Here is a photo tutorial for short rows, wrap & turn -technique. Wrap & turn is a technique to do short rows and you usually hide the wraps into WS of work by knitting the wrap together with the wrapped stitch. With short rows you can shape e.g. wedges, ear flaps, shoulders.
The tutorial is also downloadable as PDF, here.

Kuvallinen ohje on tehty sileänä neuleena, sekä oikean (työn OP, oikea puoli) että nurjan (työn NP, nurja puoli) neuleen k&k ohjeistetaan. Kun tehdään sileää neuletta, on huomattava, että lankalenkit piilotetaan työn nurjalle (nurjien silmukoiden) puolelle.

The photo tutorial is made with Stockinette st, both knit side and purl side w&t’s are provided. When doing St st, notice that you will hide the wraps into purl side of your work.

K&K oikeiden silmukoiden rivillä (työn OP):
W&T on knit (RS) rows:
Neulo oikeaa siihen kohtaan, mihin k&k halutaan. Pidä lanka työn takana ja nosta seuraava s kuin neuloisit sen nurin vas puikolta oik puikolle (kuva 1/photo 1.).
Knit to the place where w&t should be placed. Keep the yarn in back and slip the next st purlwise from left needle to right needle (photo 1.).

 Tuo lanka työn eteen (kuva 2/photo 2.).
Bring the yarn in front of the work (photo 2.).
  Nosta s oikealta puikolta takaisin vas puikolle (kuva 3/photo 3.).
Slip the st from right needle back to the left needle (photo 3.).
  


Käännä työ ja jatka työn NP:lta (nurjien silmukoiden puoli) kuten normaalisti (kuva 4/photo 4.). 
Turn your work and continue from WS (purl side) as normally (photo 4.).

K&K nurjien silmukoiden rivillä (työn NP):
Neulo nurjaa siihen kohtaan, mihin k&k halutaan. Tuo lanka eteen (työn NP) ja nosta seuraava s kuten neuloisit sen nurin vas puikolta oik puikolle (kuva 1/photo 1.)

W&t on purl (WS) rows: 
Purl to the place where w&t should be placed. Bring the yarn in front (purl side) of work and slip the next st purlwise from left needle to right needle (photo 1.) 

Vie lanka takaisin taakse (kuva 2/photo 2.)
Bring the yarn in back (photo 2.)
 


 Nosta s oikealta puikolta takaisin vas puikolle (kuva 3/photo 3.).

Slip the st from right needle back to the left needle (photo 3.).
Käännä työ ja jatka työn OP:lta normaalisti (kuva 4/photo 4.).
Turn your work and continue from knit side (RS) as normally (photo 4.).
  Varmistaaksesi, ettei valmiiseen työhön jää reikiä, kiedotut lankalenkit piilotetaan työn NP:lle, nostamalla lankalenkit puikolle ja neulomalla ne yhteen kiedotun silmukan kanssa, ks. seuraava kuvasarja:
To make sure that you don’t have gaps on your finished work, you will hide wraps by lifting the wrapped loop to the WS of the work, when instructed in the pattern, as follows:

Lankalenkkien piilottaminen oikeiden silmukoiden rivillä
Neulo oikeaa k&k:n kohtaan. Nosta varovasti kiedottu lankalenkki oikealla puikolla etupuolelta (kuva 1/photo 1)… 

Hiding wraps on knit side
Knit to the w&t. Carefully pick up the wrap loop with right needle from front (photo 1.)…

…ja tuo se kiedotun silmukan yli vasemmalle puikolle varsinaisen silmukan “taakse” (kuva 2/photo 2.).
…and bring it over the wrapped st on left needle, “behind” that st (photo 2.).

Sen jälkeen aseta oikea puikko kiedotun silmukan JA lankalenkin sisään kuin neuloisit oikein (kuva 3/photo 3 – huom, joudut vähän kiertämään silmukkaa)…
Then insert the right needle into the wrapped st and wrapped loop as if knit (photo 3.)…

… ja neulo kiedottu silmukka yhteen lankalenkin kanssa (kuva 4/photo 4.).
… and knit the wrapped st together with the wrap loop (photo 4.).

Varmista, että lankalenkki jää työn NP:lle (joudut ehkä hieman säätämään ja vetämään lankalenkkiä työn NP:lle paikalleen), kuva 5/photo 5.
Make sure that the wrap leaves into the WS of your work (you may have to adjust and pull the wrap from the WS to get it into its place), photo 5.

Lankalenkkien piilottaminen nurjien silmukoiden rivillä:
Neulo nurjaa k&k kohtaan. Nosta varovasti oikella puikolla lankalenkki takaapäin kuva 1/(photo 1.)…


Hiding wraps on purl side:
Purl to the w&t. Carefully with right needle, pick up the wrap from back to front (photo 1.)…
 … ja aseta se vasemmalle puikolle heti kiedotun silmukan viereen sen vas puolelle (kuva 2/photo 2.).
… and place it to the left needle right next to the wrapped st, on its left side (photo 2.).
Neulo lankalenkki yhteen varsinaisen silmukan kanssa (kuvat/photos 3 & 4 & 5).
Purl the wrap together with the st (photos 3. & 4. & 5.).

Kommentit

 1. Milloin tuo kiedottujen silmukoiden piilottaminen tapahtuu? Seuraavalla kerralla kun tullaan tuohon kohtaan vai vasta jotenkin lopuksi kun lopetetaan kiedotaan käännä - tekeminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinkertaistettuna seuraavalla kerralla, kun tullaan siihen kohtaan. Joissakin ohjeissa kohtaan tullaan seuraavalla kerroksella, joissakin ohjeissa vasta sitten kun kaikki kiedo&käännä kohdat on tehty. Omissa ohjeissani kerron aina, koska pitää kääntyä ja kietoa ja koska pitää piilottaa silmukat.

   Poista
 2. Ihana ohje :)
  Olin epävarma kuinka piilottaa silmukat, googletin ja löysin ohjeesi - Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvästä ohjeesta! Yritin etsiä suomennosta termille w&t ja sain yleensä selitykseksi: langankierto lyhennetyissä kerroksissa, joka antaa aika virheellisen kuvan. Tai minä ainakin ajattelin, että otan kahden silmukan välisen langan tai teen lk:n mukana kulkevalla langalla ja ihmettelin, kun silmukkamäärä ei kuitenkaan kasva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putosin kyydistä :D Olen nähnyt jossain lyhennetyt kerrokset tehtävän tuolla tavalla langankierron kanssa, mutta silloin se langankierto neulotaan yhteen seuraavalla kerroksella silmukan kanssa ettei siihen tule reikää. Sitten on myös olemassa "German short-rows", jossa ei kiedota.

   Poista
 4. Aivan ihanaa, että olet jaksanut nähdä vaivaa tähän ohjeeseen. Googlettanut olen monta kertaa, mutta vasta nyt löysin ohjeen. Nyt pääsen toteututtamaan erästä hattu-ohjetta! Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Meiju eikö tuossa np nosteta sitä silmukkaa kuin kutois oik ? Ja op nostetaan kuin kutois nurjan silmukan ? Vai eikö sillä ole väliä ? Olen vaan koittanut eng.kieliseltä videolta opetella ja siellä sanotaan näin.

  VastaaPoista
 6. Tarkoitat siis sitä, kun silmukkaa nostellaan puikolta toiselle lankalenkkiä tehtäessä? Sen voi tehdä noinkin, kyllä. Pääasia on, että silmukka näyttää oikealta puolelta samalta kuin muutkin silmukat, kun lankalenkki on piilotettu työn toiselle puolelle. Mulle tapahtuu usein niin, että kiedon silmukan ajattelemattomuuttani ikään kuin väärältä puolelta ja sitten silmukkaa joutuu vähän kääntelemään puikolla tai neulomaan takareunastaan. Pääasia, että silmukka näyttää työn oikealta puolelta samalta kuin muutkin :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Olen iloinen kaikista kommenteista!

Suositut tekstit